op en afstelling.


Om geavanceerde druppels te maken dient men ook aandacht te besteden aan de opstelling waarmee dit gaat plaats vinden.

Het frame, zoals hier is weergegeven, bestaat uit latten van verschillende afmetingen welke aan elkaar zijn verbonden door middel van zogenaamde vlinder moeren en bouten.

Door voor deze verbinding te kiezen kunnen we vrij gemakkelijk  de latten onderling van hoogte veranderen wat nuttig is in verband met de gewenste hoogte van het druppel reservoir. 

Door ook een drietal latten aan zowel de voorkant en zijkant te monteren kunnen we de flitsers op verschillende posities hieraan bevestigen, hierdoor worden statieven overbodig.

Houd rekening met de breedte van frame ook met de breedte van de opvangbak, deze moet uiteraard wel tussen de poten van het frame passen.

De opvangbak is gemaakt van opaalwit plexiglas met een licht doorlatendheid van 45%. De bodem is 3mm dik en heeft een lengte van 80cm een breedte van 50cm en een diepte van 5cm.

De delen zijn op maat aangeleverd en daarna verlijmd.

Ook is een afvoerslang met kraantje aangebracht om het ledigen te vergemakkelijken.  

 

De opstelling zoals deze gebruik klaar is.  Met in het midden de druppel valve. Links en rechts de flitsers welke op verschillende afstanden bevestigd kunnen worden.

Afstelling van de druppel reservoir en sensor ten opzichte van de opvangbak zijn essentieel voor de soort druppel botsingen welke bereikt willen worden. Hier mijn standaard afstellingen.

 

Pulse aantal: is het aantal druppels.

Pulse 1: 16ms  Dit is de tijd welke de klep open zal staan om de 1e druppel te laten vallen. Hoe langer de tijd hoe groter de druppel.

Toff 1: 100ms Dit is de tijd welke verstrekken is tussen het vallen van de 1e en de 2e druppel.

Pulse 2: 12ms De tijd de klep opent voor de 2e druppel.

Toff 2: 16ms De tijd tussen het vallen van de 2e en 3e druppel.

Pulse 3: 12ms De tijd de lep opent voor de 3e druppel.

 

Deze afstelling vertellen echter maar de helft van het verhaal, de andere helft is de afstelling van de fysieke gedeelte welke je hieronder kan zien.

  • Afstand van de kleptip tot aan de sensor: 152 mm
  • Water diepte opvang bak: 20 mm
  • Klep hoogte: 635 mm van de kleptip tot de tafel, dus niet tot het wateroppervlakte!

Zelfs wanneer je dezelfde instellingen gebruikt als ik hier aangegeven hebt kan dit een ander resultaat opleveren.

Er zijn namelijke een aantal variabelen waar rekening mee moet worden gehouden bijvoorbeeld kamertemperatuur,

en vooral de watersamenstelling is een belangrijke in deze.

Gezien deze variabelen zal ik een klein uitleg geven hoe ik tot deze instellingen ben gekomen.

 

Instellen van de eerste druppel.

Het maakt in feite niets uit wat voor type foto ik wil maken, ik begin altijd met kiezen wat voor druppel ik wil maken. Een met een korte jet, een lange jet. Zoek eerst voor jezelf uit waar je de botsing wil laten plaatsvinden. Dit kan zijn onderaan de jet, halvewege of juist op de hoogste punt van de jet. Om dit te bewerkstelligen moet de pulse tijd voor de eerste druppel ingegeven worden samen met de flits tijd.

Wanneer dit gedaan is kan je verder met het instellen van de tweede druppel.

 

Instellen van de tweede druppel.

Zonder veranderingen aan te brengen aan de parameters zet je de pulse instelling op 2. Zet de pulsetijd op 12ms.

Zet de tussentijd van de druppels op 100ms. Dit zal je een goed beginpunt geven en kun je bekijken wanneer de flits af zal gaan en waar de tweede druppel zich dan ongeveer bevind. Verhoog de tijd tussen de eerste en tweede druppel net zolang totdat je een botsing realiseert. 

 

 

Instellen van derde druppel.

Zet de pulse nu op 3 en de pulsetijd op 12ms en de tijd tussen de druppels op 16ms. Maak nu een aantal opnamen en kijk waar de druppel zich bevindt in de jet. Wanneer deze te hoog is verminder je de tijd tussen de 2e en 3e druppel en /of verminder je de grootte van de 3e druppel. Nu wordt het interessant, de 1e en 2e druppels kan je de tijd verhogen met stappen van 5ms maar voor de 3e druppel is een verandering van 1ms al genoeg om een wezenlijk verandering te zien in de druppelvorm. Maak veranderingen met kleine tussenpozen en kijk na iedere verandering naar de opname. Wanneer de 2e druppel volledig weg is wanneer de 3e druppel valt dan moet je iets veranderen aan de water samenstelling. Wanneer je probeert een drie druppel botsing te maken zonder additieven te gebruiken is dit gedoemd te mislukken. Gebruik dan een verdikkingsmiddel en/of een middel om de oppervlakte spanning te verminderen.

 

 

 


Laatst bijgewerkt: 01 April 2018